Sådan får du succes med bådmaling

Sådan får du succes med bådmaling

Et frisk lag bådmaling pynter på enhver båd, men det er ikke den eneste grund til, at du jævnligt bør male din båd. Den rette maling bidrager nemlig til din båds holdbarhed, idet den giver et ekstra lag vigtig beskyttelse mod påvirkninger fra vind og vejr – både under og over vandlinjen. Men hvordan gør man egentlig?

Det er en tidskrævende opgave at male båden. Det er dog noget, som de fleste uden større problemer kan give sig i kast med – og med de helt rette forberedelser er du næsten garanteret et godt resultat. Vi har her lavet en lille guide til, hvad du skal gøre for at få succes med bådmalingen.

  1. Rengør overfladen. Det er her vigtigt at du får fjernet olie, fedt, voks, alger, rurer og andre urenheder, så skroget bliver klar til at tage imod grunding og maling. Brug her et dertil egnet renseprodukt og skyl efter med ferskvand. Det er en god idé at ordne denne del allerede i efteråret, når båden bliver taget på land – ellers kan urenhederne være tørret ind og være sværere at fjerne.
  2. Fjern rester af gammel maling. Ellers kan du risikere problemer med afskalling. De fleste vælger at rense al maling af skroget helt ned til primeren med 5-15 års mellemrum for at undgå at malingen krakelerer og skaller af.
  3. Slib båden med sandpapir. Det er dog kun, hvis primeren er i god stand. Hvis den ikke er, skal den også fjernes helt.
  4. Spartle båden med Epoxy filler. Det er primært, hvis der er skader eller ujævnheder i overfladen. De skal have god tid til at tørre.
  5. Slib hele overfladen grundigt – og vær særlig opmærksom på at fjerne eventuelle ujævnheder efter reparationer. De kan nemlig give en højere friktion mod vandet og vil også være synlige, når malingen er tør. Afslibningen skal afpasses efter skrogets materiale, dvs. fint sandpapir på glasfiber og grovere på træ.
  6. Læg et lag grunder (primer). Det er dog kun tilfældet, hvis den eksisterende var i dårlig stand og du har fjernet den. Den danner en vandtæt barriere på skroget og sikrer optimal hæftning af det næste lag bådmaling. Det kan være en god idé at købe en primer i stærke farver, så du kan følge dine fremskridt. Vent til primeren er helt tør.
  7. Påfør det øverste lag maling. Du får det flotteste resultat ved at kombinere brugen af rulle og pensel.

Hvis du blot gør som beskrevet, er du næsten garanteret et pænt resultat – og hvis du samtidig vælger de helt rette produkter fra Hempel, er du samtidig sikret en båd, der er godt beskyttet mod alt fra vind og vejr til rurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *